Mijn favoriete recepten
Op deze pagina deel ik mijn favoriete recepten: gerechten die vaak op tafel komen, goedgekeurd zijn door familie en vrienden, en altijd met liefde zijn bereid. Of je nu op zoek bent naar iets hartigs, zoets of gewoon iets vertrouwds, ik hoop dat je hier net zo van geniet als ik dat doe in de keuken.

Witlofschotel
Een gerecht voor twee personen. Deze witlof schotel is één van onze favoriete gerechten die ik graag met jullie deel. Een gedeelte van dit recept is uit NRC next en een gedeelte van mij. Wij vinden hem super lekker, iedere keer hebben wij een mm…moment.
Ingrediënten:
- 4 struiken witlof
- 500 gram gekookte aardappels
- 2 dikke plakken ham
- 200 gram geraspte kaas
- 150 ml kookroom
- 1/2 eetlepel olijfolie
- Ovenschotel

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Vet de bodem van een ovenschotel in met de olijfolie.
- Snij de witlof julienne. (zo dun mogelijk)
- Snij de ham in blokjes.
- Snij de aardappels in plakjes.
- Leg de plakjes aardappel op de bodem van de ovenschotel.
- Meng gesneden witlof en blokjes ham door elkaar.
- Leg de helft van de witlof ham mengsel op de aardappels.
- Strooi de helft van de geraspte kaas hierover heen.
- Leg nu de andere helft van de witlof ham hierop en de rest van
- de geraspte kaas.
- Als laatste verdeel je de room over de schotel.
- 25 minuten in de oven.
Indonesische gehaktballetjes met sperziebonen.
Ingrediënten voor 2 personen.
- 300 gram half om half gehakt of rundergehakt.
- 300 gram sperziebonen.
- 6 kleine aardappels ( of rijst )
- 2 grote rode uien
- 1 rode paprika
- 2 tenen knoflook
- 5 cm gember geperst
- half kopje ketjap manis
- 1 theelepel bruine suiker
- 2 theelepels sambal ( of 1 th als je dat te heet vindt )
- klein beetje kentjoer gemalen
- (zout of wat bouillonpoeder) optie

Kruiden voor de gehakt balletjes.
- 2 theelepels paprika poeder
- 1 theelepel kerrie poeder
- beetje knoflook poeder
- 1 theelepel sambal
- klein beetje maggi
- 1 eetlepel bloem ( of paneermeel )
- 1 ei
- ( zout ) optie
Bereidingswijze
- Meng het gehakt met de bloem, ei en de kruiden.
- Draai balletjes, iets groter dan soep balletjes.
- Snij de uien en de paprika in smalle repen en de knoflook in kleine stukjes
- Kook de sperziebonen in 10 minuten gaar en kook de aardappels of de rijst.
- Bak de balletjes in een beetje arachideolie bruin en voeg uien en paprika toe.
- Bak dit even mee en voeg knoflook, gember, sambal, bruine suiker, kentjoer en ketjap toe
- Dit 10 minuten laten pruttelen met een deksel op de pan. Een paar keer omroeren.
- Voeg eventueel wat water toe.
- Serveer met de sperziebonen en de gekookte aardappels of rijst.